Da li su sigurnosne kamere uspele da učine živote ljudi sigurnijim? Ako jeste, da li su „lažne“ kamere vredne novca? Ovo su pitanja koja bi se vlasnici kuća mogli zapitati kada razmišljaju o „lažnim“ kamerama, lažnim alternativama stvarnim sigurnosnim kamerama dizajniranim da odvrate potencijalne provalnike.

Njihova upotreba je zasnovana na ideji da je sam pogled na sigurnosnu kameru dovoljan da spreči zločin. Naravno, oni takođe koštaju oko delić cene svojih pravih kolega. Ali da li su oni zaista efikasni? Otkrijte sve što treba da znate o lažnim sigurnosnim kamerama.

Lažne sigurnosne kamere izgledaju baš kao njihove prave kolege, ali su u stvarnosti samo mamci dizajnirani da odvrate potencijalne provalnike. Ovo se zasniva na ideji da je sam pogled na kameru dovoljan da spreči zločin, tvrdnja koja je u velikoj meri podržana istraživanjima i akademskim studijama.

Dolaze u različitim dizajnima, od kojih su svi napravljeni da liče na stvarne brendirane sigurnosne kamere koje su dostupne na tržištu.

Da li lažne sigurnosne kamere rade svoj posao?

Jednostavan odgovor je da, ali samo u određenoj meri. Ne možemo reći da lažne sigurnosne kamere uopšte ne rade, pošto su provalnici prijavili da ih odvraća pogled na kamere i alarmne sisteme.

Jedna studija povezuje povećanje prisustva alarmnih sistema sa smanjenjem provala, sugerišući da postoji veza između vidljivih znakova uređaja za zaštitu od krađe i koje kuće na kraju završe kada provalnici otpuste.

Možete li napraviti lažnu sigurnosnu kameru stvarnom?

Iako ne postoji način da se lažna kamera modifikuje u pravu bez trošenja značajnih suma novca, možete povećati efikasnost lažne lažne kamere prateći ove korake.

- Povežite žice, čak i ako je bežično (to će naglasiti njegovu vidljivost).

- Izaberite lažnu kameru sa trepćućim svetlima (većina sigurnosnih kamera ih ima).

- Razmislite o lažnoj sigurnosnoj kameri sa rotirajućom glavom za dodatni realizam.

- Izbegavajte lažne kamere sa jeftinim plastičnim kućištem.

- Dodajte nalepnice za alarm za okidanje i upozorenja.

Kada su u pitanju pitanja kućne bezbednosti, ono što se računa je da uradite ono što možete, jer bezbednost nije nešto oko čega bi neko trebalo da kompromituje. Ako mali budžet znači da prava sigurnosna kamera nije održiva, lažna sigurnosna kamera je svakako korisnija od nikakve u sprečavanju provale.

Prednosti

Evo tri najveće prednosti kupovine lažne sigurnosne kamere:

1. Može da odvrati provalnike

Većina dokaza ukazuje na činjenicu da posedovanje vidljivih bezbednosnih mera, kao što su alarmi, kamere i osvetljenje koje detektuje pokret, služi kao odvraćanje od provalnika. Drugim rečima, lažna kamera će verovatno biti bolja odvraćanja nego nikakva.

2.  Jednostavna instalacija

Nije iznenađujuće da lažne sigurnosne kamere ne zahtevaju komplikovano podešavanje. Ako su potrebne baterije da bi trepćuća svetla funkcionisala, umetnite ih, a zatim ih jednostavno montirajte na zid. Kao takav, štedi mnogo vremena i energije (i novca koji bi se potrošio na račun za struju!).

3. Lažne sigurnosne kamere su jeftinije

Lažne sigurnosne kamere zahtevaju malo ili nikakvo održavanje. Oni koštaju vrlo malo unapred i ne morate da dajete nikakve mesečne naknade za održavanje. Ako je mali budžet ključna motivacija za interesovanje za lažne kamere, možda postoji još jedno rešenje koje treba da razmotrite.