Glavni meni
Vaša korpa
Hvala Vam za sve ove godine. Zajedno smo jači | uMagacin 2022

Najefikasniji solarni paneli

Najefikasniji solarni paneli

Solarni paneli se koriste za prikupljanje sunčeve energije od sunca i pretvaranje u električnu energiju.

Tipičan solarni panel se sastoji od pojedinačnih solarnih ćelija, od kojih je svaka napravljena od slojeva silicijuma, bora i fosfora. Sloj bora obezbeđuje pozitivno naelektrisanje, sloj fosfora obezbeđuje negativno naelektrisanje, a silicijumska ploča deluje kao poluprovodnik.

Kada sunčevi fotoni udare u površinu panela, oni izbacuju elektrone iz silicijumskog „sendviča“ u električno polje koje stvaraju solarne ćelije. Ovo rezultira usmerenom strujom, koja se zatim koristi u upotrebljivu snagu.

Danas su na tržištu dostupna 4 glavna tipa solarnih panela: monokristalni, polikristalni, PERC i tankoslojni paneli.

Monokristalni solarni paneli

Takođe poznate kao monokristalne ploče, napravljene su od jednog čistog silicijumskog kristala koji je isečen na nekoliko pločica. Pošto su napravljeni od čistog silicijuma, lako se mogu prepoznati po tamno crnoj boji. Upotreba čistog silicijuma takođe čini monokristalne panele najefikasnijim i najdugotrajnijim među sva tri tipa solarnih panela.

Međutim, ovo ima svoju cenu - mnogo silicijuma se troši da bi se proizvela jedna monokristalna ćelija, ponekad dostižući preko 50%. Ovo rezultira velikom cenom.

Polikristalni solarni paneli

Kao što naziv kaže, oni potiču od različitih kristala silicijuma umesto jednog. Fragmenti silikona se tope i sipaju u kvadratni kalup. Ovo čini polikristalne ćelije mnogo pristupačnijim jer gotovo da nema rasipanja i daje im karakterističan kvadratni oblik.

Međutim, ovo ih takođe čini manje efikasnim u smislu konverzije energije i prostora, pošto su njihova čistoća i konstrukcija silikona niži od monokristalnih panela. Takođe imaju nižu toleranciju na toplotu, što znači da su manje efikasni u okruženjima sa visokim temperaturama.

PERC

PERC solarni paneli su poboljšanje tradicionalnih monokristalnih ćelija. Ova relativno nova tehnologija dodaje sloj pasivacije na zadnjoj površini ćelije koji poboljšava efikasnost na nekoliko načina:

- On odbija svetlost nazad u ćeliju, povećavajući količinu sunčevog zračenja koje se apsorbuje.

- Smanjuje prirodnu tendenciju elektrona da se rekombinuju i inhibiraju protok elektrona u sistemu.

- Omogućava da se reflektuju veće talasne dužine svetlosti.

Svetlosni talasi preko 1.180 nm ne mogu da se apsorbuju silikonskim pločicama i jednostavno prođu kroz njih, tako da na kraju zagrevaju metalnu pozadinu ćelije i smanjuju njenu efikasnost. Pasivacioni sloj reflektuje ove veće talasne dužine i sprečava ih da zagreju zadnji sloj.

Tankoslojni solarni paneli

Tankoslojne ploče karakterišu veoma fini slojevi koji su dovoljno tanki da budu fleksibilni. Svaki panel ne zahteva podlogu okvira, što ih čini lakšim i lakšim za instalaciju. Za razliku od kristalnih silikonskih panela koji dolaze u standardizovanim veličinama od 60, 72 i 96 ćelija, tankoslojni paneli mogu biti različitih veličina kako bi zadovoljili specifične potrebe. Međutim, oni su manje efikasni od tipičnih silicijumskih solarnih panela.

SOLARNI panel sa štipaljkama 15W SOLARNI panel sa štipaljkama 15W
-43 %
Model: SPSSP15
Solarni paneli za pouzdano nezavisno napajanje solarne ćelije koje sadrže fotonaponski solarni paneli, apsorbuju sunčeve zrake i omogućuju da se iz svetlosti sunca dobija električna energija.Uz jednostavnu instalaciju i pristupačne cene, naši solarni paneli i rešenja imaju čestu primenu gde nije dos..
2,499 RSD 4,358 RSD
sa PDV-om:2,499 RSD
Prikaz 1 - 1 od 1 (1 stranica)
Koristimo kolačiće i slične savremene tehnologije kako bismo Vaše iskustvo korišćenja web sajta učinili boljim.
Politika privatnosti