Osvetljenje ima biološke i fizičke efekte koji mogu uticati na zdravlje i dobrobit ljudi. Biološki, dobar dizajn osvetljenja može pomoći u stabilizaciji vašeg cirkadijalnog ritma, poboljšavajući opšte raspoloženje i doprinoseći boljem noćnom snu. Psihološki, dobro svetlo može pomoći u smanjenju depresije, pa čak i povećati kognitivne performanse, kao što je vreme reakcije.

Jednostavno rečeno, osvetljenje drastično utiče na naše raspoloženje i ne treba ga zanemariti. To je mnogo važnije nego što možete zamisliti.

Kako to utiče na dizajn Vašeg prostora?

Kada dizajnirate svoj prostor, osvetljenje treba da se pozabavi od samog početka. Saradnja sa dizajnerom osvetljenja, uključivanje u razgovore sa Vašim arhitektom, električarom i bilo kojim drugim profesionalcima koji rade na projektu, obezbediće da svi budu na istoj stranici. Zajednički proces dizajna će stvoriti projekat koji glatko radi sa većom šansom za neverovatan krajnji rezultat.

Iluzija prostora sa dizajnom osvetljenja

Bez dovoljno osvetljenja, prostor sobe će biti mali i skučen. Efikasnom distribucijom svetlosti unutar oblasti, biće oblikovan svetliji i impresivniji prostor. Ovo je uglavnom zbog eliminacije senki i tamnog/oštrog osvetljenja.

Prostraniju prostoriju postižu profesionalni dizajneri osvetljenja koji koriste tehniku koja se zove „slojevito osvetljenje“. Ovo uključuje upotrebu više izvora svetlosti za stvaranje željenog efekta i atmosfere. Ambijentalno, zadatno i akcentno osvetljenje čine ovu tehniku „slojevitog osvetljenja“ i svi služe različitim svrhama.

Povećajte produktivnost pomoću dizajna osvetljenja

Ovo važi prvenstveno za radna okruženja, ali i kućne kancelarije mogu imati koristi. Loše osvetljenje će smanjiti produktivnost zaposlenih, dok će dobro osvetljenje povećati njihovu produktivnost. Ovo se svodi na biološke i fizičke efekte osvetljenja koje smo ranije spomenuli - kada je nečije raspoloženje visoko, njegova produktivnost se povećava, a osvetljenje igra važnu ulogu u tome.

Poboljšana fleksibilnost sa dizajnom osvetljenja

Fleksibilnost je glavna prednost dizajna osvetljenja. Uz sve veći napredak u tehnologiji i kontroli osvetljenja, postavljanje savršenog raspoloženja za Vaš prostor je lakše nego ikad. Radeći zajedno sa profesionalnim konsultantom za dizajn osvetljenja sa iskustvom u pametnom osvetljenju i kontrolama, dobijate mogućnost da prigušite svetla, birate između unapred podešenih svetlosnih scena i još mnogo toga. Kontrole osvetljenja su postale sve popularnije u ugostiteljskoj industriji zbog uticaja koji se može uticati na korisničko iskustvo. Na primer, mogućnost da kontrolišete intenzitet i raspoloženje osvetljenja tokom dana je savršeno za restorane. Ujutro se može podesiti svetlija atmosfera kako bi se kupci probudili, dok se tokom večeri može podesiti intimno i opuštajuće raspoloženje.

Sa mogućnošću da utiče na raspoloženje, oblik i veličinu sobe, dizajn osvetljenja je najvažniji element koji treba uzeti u obzir prilikom dizajniranja prostora. Kontaktirajte nas i odaberite najbolju rasvetu.