Solarna svetla su, kao što naziv kaže, rasvetne jedinice koje se napajaju solarnom energijom. Koristeći ovu „zelenu“ energiju, solarna svetla se pune, a zatim emituju svetlost tokom mračnih sati. Glavne komponente su obično solarna punjiva baterija, LED svetlo i fotootpornik (koji detektuje odsustvo svetlosti). To je fotonaponski proces koji pretvara solarnu energiju u upotrebljivu električnu energiju.

Proces napajanja solarnih lampi je sledeći:

– „Fotonaponske“ (PV) ćelije prikupljaju energiju – tokom dana, jedinice koriste sunčevu svetlost za punjenje svojih unutrašnjih baterija pomoću solarne ćelije.

– Solarno svetlo se uključuje – većina solarnih svetala ima ugrađene senzore za otkrivanje slabog osvetljenja, tj. u sumrak. Ovo pokreće ćeliju da napaja bateriju i upali svetlo.

– Solarno svetlo se gasi – kada se nivo svetlosti podigne napolju, kao u zoru, svetla se gase.

– Solarno svetlo se puni – jedinica se puni svaki dan. Punjenje može biti manje efikasno tokom dana sa manje direktne sunčeve svetlosti, kao tokom zime, ali će se visokokvalitetne jedinice i dalje puniti i raditi tokom tamnijih dana.

I to je to! Jednom instalirane, solarne lampe mogu trajati bilo koji broj godina u zavisnosti od kvaliteta i dobavljača. Bez ožičenja ili električne energije iz mreže, samo jednostavna, zelena energija.


Solarna rasveta