Možda ste primetili da špijunske kamere postaju sve relevantnije u našem svakodnevnom životu. Videćete ih ispred svog omiljenog pozorišta, na ulazu u svoju poslovnu zgradu i pored ulaznih vrata kuće Vašeg komšije. Možda ste čak instalirali nekoliko sigurnosnih kamera unutar i izvan svog doma.

Ako ranije niste koristili sigurnosne kamere, mogli biste se počešati zbog povećane upotrebe kamera u gradovima i predgrađima. Štaviše, možda se zapitate kako funkcionišu i zašto se ljudi sve više oslanjaju na njih.

Bežične špijunske kamere

Sistemi bežičnih špijunskih kamera su najčešći tip opšteg nadzora koji danas vidimo. Ipak, „bežična“ ne znači da je kamera u potpunosti bežična. Bežičnim kamerama će i dalje biti potrebna struja da bi se uključile, tako da će morati da budu priključene na električni sistem da bi ispravno radile. Međutim, „bežični“ aspekt dolazi kada govorimo o prenosu podataka. Bežične kamere dele podatke putem internet prenosa. Kamera šalje podatke prijemniku koji ih otprema na uslugu u oblaku ili na server koji se nalazi unutar lokalne mreže.

Ove kamere često rade kada se aktiviraju. Odnosno, oni ne snimaju – u nekoj vrsti „spavajućeg“ režima – sve dok ih ne pokrene pokret koji kamere prepoznaju mogućnosti pokreta. Ali postoje neke sigurnosne kamere koje će snimati u svakom trenutku. Koja je razlika između ova dva izbora i kako su oni od pomoći?

Odluka da nabavite kameru koja snima 24 sata dnevno u odnosu na kameru koja snima samo kada je pokrene pokret svodi se na to kako ćete koristiti ovaj snimak. Ako koristite ove kamere kao deo svog opšteg nadzora, recimo za svoje poslovanje, onda može biti korisno da snimate 24/7. Ovaj nadzor sa punim radnim vremenom može Vam omogućiti da u svakom trenutku nadgledate svoju imovinu i zaposlene. Snimak se može čuvati po strani na serveru i redovno pratiti od strane obezbeđenja ili internog menadžmenta.

Sigurnosne kamere koje snimaju samo kada se aktiviraju najkorisnije su za sisteme kućnog nadzora. Umesto da čuvate 100 gigabajta podataka na namenskom serveru za skladištenje, možete ograničiti podatke koje čuvate tako što ćete snimati samo materijal koji je važan. Jedini podaci koje ćete zadržati je kada osoba ili predmet probiju vidnu liniju Vaše kamere, potencijalno uhvativši kriminalca ili provalnika u procesu zločina.


Kamere uMagacin